Képek feltöltése az OnlineFoto-n

Amennyiben még nem tette, kérjük, olvassa el az üzletek képfeltöltéséről szóló tájékoztatónkat az Üzletébe érkezett rendelés feltöltése menüpont alatt.

Képek átmásolása a fényképezőgépekről

A digitális fényképezőgépekkel készült képekről ugyanolyan papírkép rendelhető, mint az analóg gépekkel készült negatívokról. A digitális képek általában egy memóriakártyára rögzítik az elkészült képeket. A fényképezőgépet a hozzá adott adatkábellel könnyen a számítógépre lehet kötni. Windows 2000, ME és XP rendszerek ilyenkor automatikusan felismerik az eszközt és rövid időn belül betöltik a szükséges programokat a használathoz.

Amennyiben lehetőséget biztosít üzletében arra, hogy vásárlói közvetlen üzletébe hozzák be rendeléseiket, javasoljuk, hogy szerzzen be egy ún. kártyaolvasó eszközt. Ez ugyanúgy egy kábellel kapcsolódik számítógépére és általában kezeli az összes ma elterjedt memóriakártya típust.

Mindkét esetben egy külön meghajtóként fog megjelenni a Windows Intézőben a kártya, illetve a fényképezőgép, így bármelyik fájlkezelő programmal (Windows Intéző, Total Commander, Far Manager, stb.) könnyedén átmásolhajta számítógépére a képeket, mielőtt feltöltené őket az OnlineFoto-ra.

Az elkészült képek minél nagyobb felbontásssal készülnek, minél jobb minőségben, annál több helyet foglalnak a memóriakártyán. Mivel ennek befogadóképessége véges, ezért a fényképezőgépek egy tömörítési eljárással módosítják a kép tartalmát, hogy az a lehető legkevesebb helyet foglalja a minőség minimális rontása mellett. Az ilyen képek rendelkeznek többnyire a JPG kiterjesztéssel.
Egyes vásárlók azonban ragaszkodnak a legjobb minőséghez, melyet a JPG tömörítés nem tud garantálni. Ilyenkor egy másik tárolási eljárást szoktak alkalmazni, mely a TIFF (Tagged Image File Format) elnevezést kapta. A TIFF sokkal jobb minőséget ad, ugyanakkor sokkal nagyobb fájlméretet is, ezáltal sokkal kevesebb kép készíthető ugyanarra a memóriakártyára. A TIFF fájlok belső felépítése sokféle lehet, melyekből a digitális laborgépek nem mindegyiket tudják kezelni. Mielőtt ilyen fájlt átvenne egy vásárlótól, konzultáljon az Ön által kiválasztott laborral!

Mobil kamerák

Egyre népszerűbbek manapság a digitális kamerával felszerelt mobiltelefonok. Bár az ezekbe épített optikák egyre szebb és élesebb képek készítését teszik lehetővé, a legtöbb ma forgalomban kapható mobiltelefon nem készít olyan képet, melyről jó minőségű papírkép rendelhető.
Ennek egyik oka, hogy az elkészült kép felbontása túl kicsi lesz. Egy 9x13-as papírkép elkészítéséhez legalább egy 750x526 képpont méretű kép szükséges, a telefonok többsége ennél azonban kisebb méretben készíti el a képeket. Az így kinyomtatott kép életlen, homályos, rossz minőségű lesz, mely többnyire hosszas reklamációkhoz vezet.
A másik ok, hogy egyes digitális laborgépek egyszerűen nem fogadják el egy bizonyos méretnél kisebb fájlokat. Az Ön által kiválasztott laborjában alkalmazott legkisebb fájlméretről kérjük, érdeklődjön a labornál.

További információk:

» Képerányok, kidolgozási eljárások
» JavaScript feltöltő varázsló
» HTML felületű feltöltő varázsló
» FTP varázsló